Anunciant: Festival Internacional del Circ.
Ciutat: Girona.
Qué fa bé: Creació d’un e-commerce per a que els usuaris puguin comprar les entrades.
Qué fa malament: Destinar una gran inversió a cartells, poc medible.
Segur que haureu vist làmines de cartró a totes les faroles de Girona, anunciant l’edició d’enguany del Festival del Circ, amb un disseny similar a aquest però adaptat al gran format. Aquest és un dels casos més habituals que podem trobar en el món de la publicitat. Anunciants amb reticències a abandonar la seva inversió en mitjans exteriors (tanques, parades de bus, etcètera) ja que és el que sempre han fet.
Tot i que els formats exteriors són molt útils per donar a conèixer una marca o esdeveniment (especialment si la selecciódel circuit de valles és bona, com en aquest cas, proper a les Maristes de Girona, zona on podem impactar a pares i nens), té poc sentit destinar el 25% del espai d’un cartell a anunciar un e-commerce en un moment en el que l’audiència no hi accedirà (bé perquè esperant a un semàfor, bé perquè estan vigilant als seus fills…).
A més, no cal oblidar els costos que comporta la publicitat exterior: disseny i producció dels cartells, instal·lació, deteriorament, recollida.
En aquest cas, una estratègia que tindria molt sentit es la seguent:
- Reduir el cost en exterior, sense anular-lo totalment (ja que recordem, és recomanable per donar a conèixer la marca o esdeveniment).
- Incentivar la venta d’entrades via e-commerce mitjançant publicitat digital. Considerant el nostre públic objectiu podem dissenyar les següents campanyes:
- Anuncis a Facebook segmentada a tots aquells usuaris entre 13 i 18 anys o al grup demogràfic “Pares i Mares”,
- Campanya a Youtube destinada a contingut infantil / adolescent com contingut de videojocs (personalment en aquest cas recomanaria focalitzar-nos en emplaçar anuncis en tablets, ja que es un dels principals dispositius que utilitza el nostre públic objectiu).
- Campanya de banners a les principals apps infantils, com Clash Royale.
- Aquestes tres campanyes, a més de ser molt més riques en quant a opcions creatives, permeten al usuari (ja sigui pare o fill) arribar a la landing page en la qual pot veure preu, horaris i dates, és a dir, ja tenim aquest usuari al inici del procés de compra.
- A més, podem utilitzar les seves dades de navegació (per exemple, quines pàgines ha vist, temps d’estada a la web o fins i tot si ha afegit una entrada a la cistella de la compra però no ha formalitzat el pagament) per impactar-lo una segona vegada amb publicitat a mida.
En definitiva, aquest canvi d’estratègia no només permetria la construcció d’un procés de compra molt més natural, sinó que ens permetria obtenir moltes més dades de la nostre audiència, informació que no tenim en mitjans exteriors (per exemple, no podem saber quantes de les persones que han vist el cartell han acabat a